Nieuwe Leiders Jan Rotmans

‘De onrust in de wereld weerspiegelt onze eigen onrust’

Bron: Trouw
Auteur:

De coronacrisis is een blessing in disguise, zegt Jan Rotmans. ‘Bij iedere crisis gaat een deel van de mensen anders denken. Als genoeg mensen dat stadium bereiken, komen we op een kantelpunt. De coronacrisis versnelt dat proces.’

De onrust in de wereld weerspiegelt de onrust in onszelf. Het is dus helemaal niet gek dat je nu onrustig bent. Sterker nog, het zou gek zijn als je het niet was. Probeer in te zien waar de onrust vandaan komt. Dat geeft richting. Veel mensen zijn die richting nu kwijt en dobberen maar wat rond. Dat maakt ze steeds onrustiger.”

Jan Rotmans is hoogleraar duurzaamheid en transities aan de Erasmus Universiteit. De coronacrisis, zegt hij, hebben we nodig om verder te komen, ‘vanuit het bewustzijn dat we op een doodlopend pad zitten’.

“We zijn het vertrouwen kwijtgeraakt in elkaar, in de systemen, in ceo’s, in de overheid. Het liefst zou je verandering bewerkstelligen vanuit positieve energie en vanuit inspiratie, maar in ons gedrag zijn we hardleers en is een reset nodig. Daarom zie ik een crisis als een blessing in disguise. Het is onderdeel van een grotere transitie.

Klik hier om het volledige interview te lezen op Trouw.