Niet het akkoord van Parijs, maar kleine lokale initiatieven zijn de doorbraak naar duurzaam leven

Bron: Trouw
Auteur: Franka Rolvink Couzy
Datum: 9 juni 2020

Kranten stonden afgelopen maanden vol van oproepen om nu de kans te pakken de duurzaamheidstransitie in te zetten. Veelal werd de politiek daarop aangesproken.

Door de Covid-19-uitbraak hebben we meer dan ooit ondervonden hoe het is om een blauwe lucht te hebben, aan elkaar te denken en een gezamenlijke vijand aan te pakken. Dat voelde, ondanks alle ellende die het virus heeft veroorzaakt, goed en zorgt ervoor dat we meer dan ooit een duurzaam leven willen.

Tegelijkertijd staat de politiek voor een omvangrijke economische herstel-operatie, zo blijkt wel uit het recente Europese akkoord voor het coronaherstelfonds. En al voor Covid-19 was het lastig de afgesproken klimaatdoelen te halen. Met de nieuwe prioriteiten van de politiek in deze coronacrisis lijkt het onwaarschijnlijk dat nu wel de juiste hervormingen ten gunste van het klimaat worden ingezet. Banen gaan voor.

Het goede nieuws is dat een complexe systeemverandering die een overgang naar duurzaamheid is, niet van bovenaf komt. De klimaattoppen, waarbij een paar honderd regeringsleiders samen, zoals in Parijs, akkoorden sluiten doen wellicht anders vermoeden, maar een verandering waarbij de maatschappij oude gewoontes moet loslaten en nieuw gedrag moet aanleren, ontstaat pas echt lokaal. Het zijn de kleine initiatieven die bij succes door anderen worden overgenomen en zodoende een olievlek kunnen genereren. Vaak pakt een groot concern of de politiek het initiatief op.

Lees het volledige artikel op Trouw